Gdybyś zadał to pytanie przeciętnej osobie, mogłaby ona odpowiedzieć zdziwionym spojrzeniem i powiedzieć: „Och, nie wiem … owoce?”. I rzeczywiście, większość ludzi myśli o przetworach jako o produktach na bazie owoców. Ale w rzeczywistości można je zrobić z niemal nieograniczonej ilości składników – w tym warzyw. Konserwy to po prostu przygotowanie owoców lub warzyw, które są gotowane w gęstą, dającą się rozsmarować pastę. Można zrobić przetwory z prawie wszystkiego, co można sobie wyobrazić; niektóre współczesne przykłady to gruszki i cynamon, śliwki i imbir, pieczona papryka i czosnek – możliwości są nieograniczone. Nawet jeśli nie jesteś żądnym przygód kucharzem, który lubi tworzyć swoje własne popisowe dania, warto wiedzieć, jak zrobić przetwory, aby móc je przygotować samodzielnie, zamiast kupować je w sklepie. Fajnie jest eksperymentować z nowymi smakami i opracowywać nowe sposoby na wydobycie tego, co najlepsze w ulubionych owocach i warzywach.

Przetwory to świetny sposób na zachowanie owoców i warzyw i sprawienie, że będą dłużej służyć. Mogą być też całkiem uniwersalne! Z czego więc można zrobić przetwory? Istnieje wiele różnych rodzajów, ale większość z nich jest zrobiona z czegoś z królestwa roślin. Niektóre z owoców i warzyw, które można wykorzystać do robienia przetworów obejmują:

– Jabłka

-jagody (truskawki, maliny, borówki, jeżyny)

-kokosy

-Mango

-pomarańcze

-brzoskwinie

-gruszki

-Śliwki

To jednak nie wszystko. Możesz również zrobić przetwory z orzechów, takich jak orzechy włoskie i kasztany. A także z ziół, takich jak mięta i tymianek.

Więcej na: funokay.pl