
Kiedy po raz pierwszy zaczynasz gotować, może być kuszące, aby wybiec i kupić najbardziej fantazyjny sprzęt, na jaki możesz sobie pozwolić. Dlaczego nie? To twoja kuchnia i powinna być wyposażona we wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszne posiłki!
Ale zanim się zorientujesz, masz szafkę pełną drogich patelni, zmywarkę wypełnioną naczyniami, których nikt nie używa i spiżarnię pełną przypraw, które zbierają kurz od dawien dawna. Nadszedł czas, aby podsumować, czego tak naprawdę używasz i czego warto się pozbyć.
Zalecamy zacząć od garnków i patelni. Kiedy gotujesz dla dwóch lub trzech osób, posiadanie sześciu różnych garnków do wyboru może wydawać się przesadą. Prawdopodobnie możesz żyć bez dużego garnka, jeśli największą rzeczą, jaką gotujesz, jest spaghetti lub chili (chociaż nadal sugerujemy posiadanie dużego rondla – jest idealny do takich rzeczy jak sos pomidorowy). Dla większości innych potraw, jednak, będziesz chciał, aby twój zestaw zawierał:
– Średni rondel, który jest wystarczająco duży, aby ugotować makaron, zrobić owsiankę lub zupę.
– Mały rondel do podgrzewania pojedynczych porcji zupy lub robienia owsianki.
Więcej wskazówek znajdziesz na stronie jakspokojnie.pl