Jeśli kiedykolwiek spieszyłeś się z przygotowaniem kolacji i zauważyłeś, że Twój piekarnik pokrył się wewnątrz tłuszczem i brudem, wiesz jak bardzo może to być frustrujące. Jaki jest więc najlepszy sposób na wyczyszczenie piekarnika bez jego uszkodzenia? Cieszę się, że zapytałeś!
Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, jest dać wnętrzu swojego piekarnika dobre wytarcie z jakąś ciepłą wodą z mydłem przy użyciu gąbki. To usunie wszelkie luźne jedzenie lub oleje, które mogą być na wewnętrznych ścianach urządzenia i sprawi, że łatwiej będzie je wyczyścić później. Następnie wypełnij pustą butelkę z amoniakiem, a następnie wymieszaj z odrobiną białego octu (nie więcej niż pół na pół). Upewnij się, że nie ma żadnych smug na wewnętrznej stronie piekarnika, zanim przejdziesz do kroku trzeciego.
Podkręć temperaturę na kuchence do 500 stopni Fahrenheita na około pięć minut, następnie wyłącz ją i użyj starego ręcznika lub uchwytu do garnka, aby otworzyć drzwi piekarnika – uważaj, aby nie dotknąć żadnej części powierzchni kuchenki, ponieważ może się zrobić bardzo gorąco. Wlać obfitą ilość amoniaku / roztworu białego octu, a następnie zamknąć drzwi piekarnika. Pozostawić go zamkniętego na około dwadzieścia minut i otworzyć go ponownie, gdy czas jest w górę. Ciepło pomoże poluzować wszelkie zapieczone pozostałości.
Podobne artykuły znajdziesz na stronie http://uporzadkowane.pl/